DR.AFIF BULUT
Dr. Kimdir
Kayropraktik
Proloterapi
Fitoterapi
Migren
Hacamat
TV Programlari
iletisim

05052176721
HACAMAT NEDIR?
Hacamat; kişiye ve hastalıklara göre vücudun ilgili bölümlerinde, cilde küçük insizyonlar (kesiler) uygulanarak yapılan kadim bir terapi ve tedavi metodudur.

​Hacamat tedavisinin 5500 yıldır uygulandığının bilinmesi ile birlikte, Peygamberimiz Hz. Muhammed Mustafa' nın (S.A.V.) kendisi ve ailesinin de bu yol ile tedavi olduğu, ümmetine de tavsiye ettiği hadisler* yolu ile günümüze kadar aktarılmıştır.

​Peygamber efendimizin kendisine de hacamat yaptırması hasebi ile de hacamat bir sünnettir.

​Hacamat tedavisini Hipokrat ve İbn-i Sina da tedavi amaçlı uygulamıştır.

​İbn-i Sina 1025 senesinde tamamlamış olduğu14 ciltlik tıp eseri olan El-Kanun Fi't Tıb (Tıbbın Kanunu) adlı eserinde Tıbbi Hacamat Tedavisine de yer verilmiştir.


İbn-i Sina'nın Kanun Tıbbı Adlı Eserinden Hacamat;

Boynun arkası: Bu bölgeden hacamat yapmanın faydası, ‘medyan cubital venden’ kan almayla aynıdır. O , göz ve alnın ağrılarıyla göz iltihaplarında çeşitli boğaz hastalıklarında ve ağızda kötü koku olduğunda yararlıdır.

Alın: Birçoklarına göre , bu yer idrak ve hafızanın bozulma tehlikesinden uzak olmalıdır.

Omuz başları arasında: Bu alanda hacamat yapmanın yararı, basilik venden kan alma gibidir. O, boyun ve omuzdaki ağrıları giderir.

Boyun tarafı: Boyun tarafından hacamat yapmanın yararı sefalık venden kan alma gibidir. O, baş titremelerini, yüz, dişler, kulak, burun ve boğazın çeşitli hastalıklarında yararlıdır.

Ense üzerinde hacamat: Bu yerden hacamat yapmak hafızanın bozulmasına sebep olur.

Omuz başlarından hacamat yapmak: Kan tükürmenin ve kanamalı bronşitin tedavisinde faydalıdır.

Baldırlar Üzerinden hacamat: O, kanı temizler ve menstrasyonu artırır. Soğuk ve şişman, kanları yoğun kadınlarda, bacaklar üzerinden hacamat yapmak, safen venden kan almaktan daha yararlıdır. Başın tepesinin veya occipital kemik üzerinden yapılan hacamatın, zihinsel rahatsızlıklar ve baş dönmesine iyi geldiği tahmin edilir. Bazılarına göre bu hacamat bunamayı geciktirir.

Çene altından hacamat: Yüz, dişler ve gırtlak hastalıklarında yararlıdır. O, başı ve alt ve üst çeneleri temizler.

Kalçalardan hacamat: Kalça apselerinde, gutta, basur memelerinde, fil hastalığında ve uterus ve mesane gazlarında ve sırt kaşıntısında faydalıdır. Kalçalara uygulanan hacamat, testis iltihaplarında ve kalça ve bacaklardaki çıbanlarda faydalı olur.

Dizlerden hacamat: Dizlerin arka tarafından kan alma kalçaların iltihablı durumlarında yararlı olur. Dizlerin arkasından kan alma, sıcak hıtlar bu ekleme zarar verdiklerinde yararlı olur. Birlikte hacamat yapma, amenorrehoea , siyatik ve gutta yararlı olur.
(Kaynak: El-Kanun Fi’t-Tıb)


Hacamat Ne Değildir;

-Cilde yapılan derin kesikler ile vücuttan kan boşaltma işlemi değildir.
-Bazı mecralarda yazılan “Deri altında birikip te özeliğini kaybeden pıhtılı, pelte kıvamında olup birçok hastalığa kapı araladığı iddia edilen toksik kanın alınıp atılması işlemi”değildir.
-Eski bir kan verme yolu değildir.
-Kan bağışlamak ile eşdeğer bir uygulama değildir.
-”Kansızlık olanların yaptırmaması gereken bir işlem” değildir.
-Sadece müslümanların uyguladığı bir tedavi yöntemi değildir.
-Tıp ilmi bilmeyenlerin birer haftalık ve aylık kurslarda öğrenip uygulayacağı bir tedavi yöntemi değildir. 
(Öyle olsa idi Peygamber Efendimiz eşi Ümmü Seleme için erkek bir haccam çağırmaz ve 1 günlük eğitim ile bir bayana öğretilmesini isterdi.)


*İlgili Hadisi Şerifler;

“Ey Muhammed ! Ümmetine hicâmeti emret !” (Tirmizi-İbni Mace. Sahih hadis)
(Peygamber Efendimiz miraca çıkarken karşılaştığı meleklerin kendisine söylediği söz)

“Tedavi olduğunuz şeylerin en iyisi, hicâmet ve kust-i bahridir” (Müslim. Sahih hadis)

“Şifâ üç şeydedir; bal içiminde, mihcemin (hicâmet bıçağının) çiziğinde ve ateşle dağlamaktadır. Ancak ateşle dağlatmayı ümmetime yasaklıyorum.” (Buhari. Sahih Hadis)